HU DE EN

Külpiaci Növekedési Támogatás

Cégünk a Külpiaci Növekedési Támogatás elnevezésű programban támogatást nyert.

Támogató neve: HEPA Magyar Exportfejlesztési Ügynökség Nonprofit Zrt.

Pályázat megnevezése: Külpiaci Növekedési Támogatás

Projekt címe: Komplex beruházás megvalósítása a MSC MetPro a.s.-nél a fémmegmunkálási beszállítói kapacitások megerősítése, a "VERARBEITEN PAUSITS" Kft. külpiaci terjeszkedése érdekében

A projekt elszámolható költsége összesen: 1 603 427 547 Ft

A projekt egészére igényelt támogatás összege: 561 120 323 Ft

A projekt tartalma:

A Verarbeiten Pausits Kft. a kezdetektől fogva beruházásait célirányosan a kapacitás növelésére fordította. Azt az üzleti modellt választotta, amely az évek során bebizonyította sikerességét, hogy a vágott alkatrészek gyártását kiszervezte, mert azokat erre szakosodott vágó cégektől kedvezőbb feltételekkel megvásárolva, így az alap kompetenciára fókuszálva piaci előnyre tudott szert tenni európai konkurenciákkal szemben, akik mindent házon belül akartak megvalósítani, így a robotikában és a hatékony forgácsolásban nem tudtak lépést tartani.

A cég stratégiai célja azzal, hogy tulajdonosi többséget szerzett egy vágócégben az volt, hogy

-        vágott alkatrész igényeit maximálisan ki tudja elégíteni,
-        ezáltal kiszolgáltatottsága lecsökkenthető, és
-        valós piaci árakon tud vásárolni.

A MSC MetPro a.s. akvizíciója jelentősen hozzájárult a fenti célok eléréséhez, az akvizíció következtében a Pausits Kft. versenyképessége nőtt, a kapcsolt beszállító eredményessége ugyanakkor ugrásszerűen megemelkedik a kiközvetített megrendelésekkel.

A cégfelvásárlás következtében lehetőség nyílt a vágottalkatrész igényeket egy céghez, az MSC MetPro a.s-hez összpontosítani, és a legmodernebb technológiával felszerelni. Ma nincs olyan modern vágócég, amely elfogadható áron dolgozik és technológiái között az összes elengedhetetlen berendezés szerepel ahhoz, hogy a megrendelőknek „konyhakész” alkatrészeket biztosítson és a feldolgozás helyszínén csak az összeállításra kelljen fókuszálni.

Az MSC MetPro a.s. telephelye Frýdecká 443, Kunčice, 719 00 Ostrava, Csehország.

Az itt található egyedi méretre gyártó vastaglemez hengerműnek köszönhetően, amely stabilan üzemel, ez Európa egyik legkedvezőbb helyszíne a vágó üzem helyszínéül. Nem véletlen, hogy a városba települt ipari létesítmények jelentős része acélipari szolgáltatókból áll.

A cégnek közvetlen vasútvonal összeköttetése van a hengerműbe, így egyedi szélességű lemezek, amelyek 2500 mm-nél szélesebbek, könnyedén szállíthatók, ami kritikus versenyelőny a közúton való szállítással szemben.

A cég körülbelül 12.000 m² fedett területtel rendelkezik, éves forgalma nagyságrendileg 2,5 - 3 milliárd Ft-ot ér el. Alkalmazottai száma mintegy 103 fő. Együttműködésünk már több évre tekint vissza. Cégünk árbevételének körülbelül 40-45%-át költi el vágó cégeknél. Megrendeléseink áthelyezésével tehát, az MSC Metpro a.s. árbevétele megduplázódik, ennek azonban feltétele az MSC Metpro a.s. kapacitásainak bővítése, technológiai színvonalának emelése, ami jelen projekt tárgyát képezi.

A cég már jelenleg is rendelkezik számos fejlett technológiával, ezért is tudott minősített beszállítója lenni a Verarbeiten Pausits Kft-nek.

A projekt célja az MSC jelenlegi gépparkját korszerűsíteni, modernizálni a piaci igényekhez igazodva, a telephelyét pedig nyugati színvonalúra emelni.

A következő gépek, berendezések, eszközök beszerzését tervezi a konzorcium:

1 db lézervágó,

2 db plazmavágó

1 db élhajlító

1 db fúró-marómű

1 db portálfúró központ

1 db lángvágó

modern LED világítás kiépítése 4 csarnokban

A kitörési pont abban rejlik, hogy a vágással kapcsolatos technológia (lézer, plazma, láng) egy gyártó termékeiből kerül összeállításra, ahol mindhárom berendezés rendelkezik 3D eljárással, egy integrált szoftverrel irányíthatóak, így a leghatékonyabb gyártás érhető el.

További előnyök: vágás mechanikai érintés nélkül, sorjamentes vágás, jó minőségű vágási felület, mely nem igényel utómunkát, nagyfokú tervezési szabadság.

Összességében elmondható, hogy az MSC MetPro a.s akvizíciója több szempontból is kölcsönös előnyöket biztosít a Konzorcium mindkét tagjának, ugyanakkor ezen komoly szinergiák kihasználásához jelen projekt megvalósítása szükséges:

a Verarbeiten Pausits Kft-t működési/ellátási kockázatai jelentős csökkentése egy olyan időszakban, amikor a nagy ellátási láncok lazulása, szétesése figyelhető meg globálisan,

a „vertikális integráció” jelentős új piacot biztosít a Verarbeiten Pausits Kft. többségi tulajdonában lévő MSC MetPro a.s számára, amely méretgazdaságossági szempontból és a projekt keretében végrehajtandó modernizációs beruházásoknak köszönhetően a termelési költségek jelentős csökkentéséhez, a hatékonyság növekedéséhez vezet, aminek következtében

jelentős árelőny realizálható a Verarbeiten Pausits Kft-t részéről a legjelentősebb alapanyag (vágott alkatrész) költségében, amellyel a Verarbeiten Pausits Kft. versenyképessége tovább növelhető, és lehetővé válik magasabb hozzáadott értékű termelési tevékenységek fejlesztése a magyarországi telephelyen

A projektet a Verarbeiten Pausits Kft. az MSC MetPro a.s.-sel konzorciumban valósítja meg.

2021. december 13-án a projekt megvalósítása megkezdődött.

A projekt megvalósítása:

1. Eszközberuházás keretében a telephelyen lévő 4 csarnokot modern LED világítással láttuk el. 2021.12.13-án megtörtént a LED fényszórók megrendelésének írásos visszaigazolása, a felszerelésre 2022.08.04-09. között került sor Ostravában. Az aktiválás időpontja 2022. augusztus 25.
2. Gépbeszerzés keretében 2022.09.05-én megtörtént 2 db plazmavágó gép megrendelésének írásos visszaigazolása, az előátvétel 2023. január 25-én zajlott le a gyártó telephelyén, a végátvétel 2023. április 28-án valósult meg Ostravában, az aktiválás időpontja 2023. május 05.
3. Gépbeszerzés keretében 2022.09.05-én megtörtént 1 db lézervágó gép megrendelésének írásos visszaigazolása, az előátvétel 2023. április 20-án zajlott le a gyártó telephelyén, a gép telepítése folyamatban van.
4. Gépbeszerzés keretében 2023.02.28-án megtörtént 1 db élhajlító gép megrendelésének írásos visszaigazolása, a gyártás folyamatban van.

Vissza az előző oldalra